Sunday, February 27, 2011

DIA BUKAN PEMIMPIN CEMERLANG

My Laptop @ TSMSA
1048
24 Rabiul Awwal 1432 H / 27 February 2011


Assalamualaikum w.b.t

Alhamdullilah pemilihan MPP di UMP telah selesai. Aku memang tidak terlibat apa-apa dengan pemilihan ini. Iyelah tak kan muka tak malu as alumni nak masuk campur. Pandai-pandai lah mereka memilih pimpinan mereka. Tugas aku sekarang ini memiliah pimpinan negara pula.

Cuma ada sorang dalam calon-calon umum yang bertanding memang aku tidak puas hati. Berikut aku berikan sedikit butir diri beliau.

ID No. : EC09086
Jawantan time aku kenal : Pengarah Expo Niaga
Kawasan bertanding : Umum
Status: Kalah

Berikut sebab kenapa aku tidak puas hati dengan beliau.

1) Kes nya mengenai tapak expo niaga 2010.

Seperti 3 tahun yang sebelumnya, aku berniaga bunga sempena expoconvo . Tahun lepas aku seperti biasa menunggu procedure untuk membuat tempahan di gerai konvo. 

Procedure:
1) Unit Usahawan (ketika itu)/JK Exponiaga akan keluarkan announcement di memo. 
2) Aku akan dapatkan borang di unit berkenaan.
3) Siap isi borang, hantar dengan bayaran yang ditetapkan.
4) Tunggu tapak yang akan disediakan.

Namun procedure tersebut tidak ada sehingga tarikh convo sudah hampir tiba. Setelah mendapatkan maklumat mengenai person in charges yang terlibat, lalu aku menilifon beliau.

Ringkasan perbualannya begini. Beliau mengatakan:

1) Tawaran lot gerai sudah dikeluarkan macam biasa.

Jawapan aku: Memang ada keluarkan announcement. Tapi semasa mereka keluarkan tawaran. Tapak gerai bunga awal-awal lagi mereka dah tutup. Tak ada tawaran pun dibuat. Mana ada ketelusan kerja disini. 

Aku mendapat tahu, salah tiga tapak gerai bunga diambil oleh mereka sendiri. Bila aku tanya. Beliau menjawab itu hak mereka untuk buat macam 2. Baiklah tidak mengapa. Yang paling aku terkejut.

2) Berapa percent keuntungan yang u dapat u bagi pada expoconvo.

Jawapan aku: Terkejut. Sejak bila pula ada nak kena bayar duit 'bawah meja' baru boleh dapat lot gerai? Kan bayaran dah ditetapkan dalam borang permohonan. Kenapa nak bagi percent lain pulak. Dia jawab sebab expoconvo sebelum-sebelum ni rugi. Aku beristigfar. Bukankah ini satu bentuk rasuah. Kena bagi duit lain pula baru boleh dapat lot gerai. Beginikah pemimpin yang buat kerja telus. Siapakah yang mengeluarkan arahan supaya percent keuntungan dibahagikan lagi dengan ecpoconvo selain bayaran sewa gerai. 

Akhirnya, setelah campur tangan pihak staff (terima kasih aku ucapkan), aku berjaya dapatkan lot gerai. Tapi barang di ingat, aku berniaga untuk mencari dana bagi Alumni UMP. Bukan semata-mata untuk diri sendiri. Maknanya aku mencari dana untuk persatuan yang beliau sendiri wajib menjadi ahli sebaik tamat pengajian di UMP. Maka duit tersebut juga akan mengalir ke program-program yang bakal dijalankan unutk beliau juga.

Bila bayaran nak dibuat.

1) Beliau bagi acc CIMB beliau sendiri.

Pelik Sepanjang aku memegang jawatan, persatuan tersebut tentulah mempunyai acc sendiri. Lebih-lebih lagi expoconco. Bila aku tanya kenapa pakai acc personnel. Beliau jawab. Bendahari UMP benarkan. Lagipun katanya kalau duit masuk bendahari susah kami nak keluarkan.

Susah atau senang anda yang kena uruskan. Yang penting mesti ada accountability. Mereka perlu berbincang dengan bendahari untuk mengurang birokrasi dan sebagainya. Barulah orang boleh percaya anda. Kepercayaan aku makin kurang.

Akhirnya aku contact sendiri staff yang terlibat untuk maklumkan aku akan bayar cash sahaja. Alhamdullilah beliau setuju.

Kesimpulannya: 

1) Beliau adalah manusia yang tidak bertolak ansur.
2) Mementingkan keuntungan semata-mata.*
3) Tidak ada ketelusan dalam menjalankan kerja. 
4) Susah untuk dibawa berbincang. 
5) Pentingkan diri untuk menunjukan beliau yang terbaik.

Enrty ini bukanlah untuk mengutuk beliau. Itu aku tak sebutkan nama & upload pic beliau. Tetapi adalah untuk:

1) Ketidakpuasan hati aku bekerjasama dengan beliau.
2) Untuk beliau bermuhasabah pendekatan sebagai seorang leader.
3) Bekerja dengan lebih telus.
4) Untuk pengajaran student leader di UMP.


Enty ni dah lama. Cuma tersimpan dalam draft. Sebab bz. So aku just uplod dan masukan sedikit info semasa.

Sekian. 

-khai. M-



4 comments:

Yopiscky said...

thank God he didn't win..
kecik2 dah korup..jadi menteri nanti tak tau la

khai. M said...

yop..bukan HE but SHE..

seb baek xmenang...sebab ank buah die dlm AJK exponiaga pun xsuka kan cara kerja die..hu3..

mohd amin said...

rasanya dia maksudkan...mereka yg handle gerai bunga...supaya keuntungan jualan bunga tu expoconvo yg dapat...kannn susa nk cari sponsor expoconvo...rasanya dia xmaksudkan rasuah...jangan marah yeee...sekadar memberikan pandangan :)

khai. M said...

tq amin sbb memberi pandangan..

dah jawab d facebook kan..dh bc kan..bagus3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...