Monday, October 8, 2012

Sunday, September 30, 2012

Akimura Chan & Reimei Chan

Assalamualaikum.

Jumaat malam sabtu yang lepas sempat Zul arrange kan farewell party untuk Akimura Chan & Reimei Chan. Mereka berdua ni aku kenal time nk pergi hiking ke Gunung Kajang yang lalu. Tapi sebab Reimei Chan tak follow aku just rapat dengan Akimura Chan je la.

Start esok Akimura akan mulakan kerjaya baru di company keduanya setelah empat tahun meyambung bidang pengajian di MMHE. Empat tahun beb. Memang patut dah die bergraduasi daripada MMHE. Dah dapat degree kan. Nak tahu die ke mana. Nun jauh di sebuah pulau. Mana? Pulau Indah di Klang. THHE. TH Heavy Engineering. Rupanya die masuk competitor. Gaji boleh tahan masyuk. So sape rasa nak keje THHE, silalah hantar resume ke Akimura HR THHE sendiri.

Reimei? Die pulak berangkat ke consultant. Ke PRW. Masyuk juga kan. Reimei pun almost 4 yrs d MMHE. So kiranya die pun bergraduasi untuk dergree yang kedua la.Reimei aku pun nak masuk sana. Ko tolong adjust se meja untuk aku ye. Tapi aku nak habiskan Tapis R ni dulu.

Apa-apa pun, korang ingat pesanan Zul yang montel tu. "Kerja rajin-rajin. Aku yakin korang boleh. Jangan lupakan kami di sini".

Pesanan aku 'All the BEST bros'


Thursday, September 20, 2012

Oh Manpower

Assalamualaikum.

Masalah manpower makin menjadi semenjak dua menjak ni.

Macam mana la mereka ni nak siapkn keje on time.

Senak kepala hotak aku nak tolong fikirkan. Sampai aku pulak nampak buleh buat biss sapply manpower.

Tak pe.Relax dulu. Kita fikir benda laen je la.

Chow..

Monday, September 17, 2012

Jangan BESAR Kepala

Assalamualaikum.

Aku doakan kita (aku dan semua kawan-kawan) tidak melukakan hati kedua ibu-bapa.

Ye. Aku faham susahnya nak puaskan hati mereka. Begitu juga susahnya mereka nak puaskan hati kita time kecil dulu.

Tapi pesan aku untuk diri sendiri dan kawan-kawan. Silalah beri perhatian permintaan mereka selagi mereka masih bernyawa.

Ya ALLAH ampunkan dosa aku dan kawan-kawan ku yang laen.

Bagi ibu bapa yang terbaca entry ini, aku cuma berharap sama-sama bersyukur dengan rezeki yg ALLAH kurniakan.

Selamat Malam.

Sunday, September 16, 2012

Ustaz Boleh Pakai Kalu Macam Ni?

Assalamualaikun.

Pelik.Ilmu agama belajar katanya tinggi. Hingga ke Mesir. Tapi sayang bila ilmu yang di tuntut tidak di letak di kepala otak. Tapi letak di kepala lutut.

Ilmu agama ni kalau belajar tinggi pun tapi tak di amalkan.Memang boleh makan tuan sendiri. Itulah orang cakap 'ILMU TANPA AMAL UMPAMA POHON YANG TAK BERBUAH'. Maknanya memang tak guna langsung ilmu yang ada kalau tak di praktikan. Aku nak panggil ustaz/ustazah pun rasa geli bulu hidung.

Bab batasan lelaki dan perempuan perlu lah di jaga. Tak kira lah dengan orang luar atau ipar duai sendiri. Dah kalau ko senang masuk bilik perempuan tanpa rasa segan silu, aku nak panggil apa tu?

Adakah bila ade tittle ustaz yang haram jadi halal. Yang batal jadi sah. Yang tak sopan jadi sopan. Fikir lah sendiri.

Aku bukan nak ceramah petang-petang macam ni.Tapi melihat keadaan sekeliling menyebabkan aku muak dengan ustaz kalu tak boleh nak jadi contoh pada orang lain.

Tak gitu. Orait. Selamat beristirehat kawan-kawan.

Tangkap Muatla Tu

Assalamualaikum.

Nak jadi pengacara perlu ada asasnya. Tidak kira la d TV, radio, majlis- majlis dan sebagainya.

Bagi aku apa yang penting ialah banyakan membaca dan dan tengok pengacara professional yang biasa mengacara.

Daripada membaca (teori)barulah kita akan amalkan (praktikal) teori yg dh d baca. Barulah tak nampak sangat awak tu time jadi pengacara 'kurang cerdik'. Aku ni bercakap secara umum je la kan.

Walaupun aku bukan orang yang patut bercakap mengenai bidang ni. Tapi kalu 'kurang cerdik' tu jelas kelihatan. Orang mcm aku pun kena la bagi tahu. Nanti 'pa cheroh' syok sendiri.

Stesen yang nak ambik pengacara pun jangan la tengok muka je. Pengalaman dan basic tu penting jg. Nanti lama-lama orang pun muak dengan stesen tersebut. Sebab perkara remeh tapi tak patut d lakukan.

Orait. Selamat Hari Malaysia ke 49.

JOM UBAH.

Friday, September 14, 2012

SHAMEEE

Assalamualaikum.

Korang pernah rasa malu gile tak. Kalu ade try share ngan aku. Tapi sebelum korang nak share, aku pun nak story what happen to me just now.

Hari ni aku nak balik kuantan. Cari cari cari, tiket 630pm from Larkin. Drive la aku ke Larkin.

Sampai dah 615pm. Tu pun after isi perut kat KFC sebelah tu. Naseb ade voucher, jimat cikit.

So lepas makan nak la cari tandas. Huh, WTHouse, tandas dekat platform ni full bangat. Kena la aku jalan ke arah masjid sana. Tak tahan dah ni nak terkucil.

Aik, sampai tandas atas renovate pulak. Jadi aku pun ke bawah pulak. Seb baek tak full sangat. Cari duit dan bayar.

Aku dengan yakinnya melangkah masuk, dah nampak ada tandas kosong, sebaik nak meluru tetiba langkah terhenti. Ade seorang yang tengah pandang cermin sambil belek belek muka. Tambah pelik lagi senyum pandang aku. Lagi aku pelik die pakai tudung.

Aku cepat tersedar. Sedikit kuat aku kata, EH TANDAS PEREMPUAN KA? Cepat aku kuar n masuk tandas sebelah sambil tengok tanda. Dalam hati, aah la tandas perempuan, tadi nampak tanda lelaki.

Masuk je tandas lelaki datang sorang bro tu, baek2 kang ade pulak kena tibai. Aku senyum je. Masuk tandas sorang2, aku ketawa sorang. 1 st time benda bongok ni happen to me. Shammeeee!!!!.

Moral of the story. Walaupun nak kucil, mata buka luas-luas baca tanda tu.

Hahahaha.

Catatan dalam bas.

Monday, September 10, 2012

Ahad

Assalamualaikum.

Sepatutnya posting dh publish semalam. Tup tup tengok dalam draft masih. So kira dah terlajak sehari la untuk posting ni.

Subhanallah. Cepat betul masa berlari. Sekarang dah tak boleh kata masa berjalan. Sebab secara realitinya berlari lagi cepat daripada berjalan. Jadi kita semua kena cakap cepat sungguh masa berlari.

Ahad bertemu ahad umpama hanya sehari. Rasa seperti bau je semalam ahad last week.

Masa. Inilah antara perkara yang yang dah lepas dan tak dapat di kembalikan. Betulkan. Walau pun rutin kerja yang kita lakukan tiap-tiap hari sama. Tapi semalam yang sudah berlalu memang tak akan dapat di ulang lagi.

Ok lah. Kepada kawan-kawan,selamat beristirehat dan isi masa dengan perkara yang berguna.

Untuk jr. UMP yang bakal memulakan semester baru, aku doakan korang dapat habiskan pengajian masing-masing dan capai cita-cita kalian.

Saturday, September 8, 2012

via my HP

assalamualaikum

Pejam celik dh nak habis pun bulan syawal yang mulia. Aku tengok rancangan di TV ni tiap-tiap hari pasal Idulfitri. Hamboi. Meriahnya mereka ni sambut raya. Puasa tak bak pulak sambut meriah macam ni.

Aku just nak bagi tahu. Aku baru jumpa application ni dlm play store. Ermmm,mudah sikit nak update laman aku ni. Hope lepas ni masih ade kerajinan pada aku untuk terus bercerita.

Kerja?Work load gile.Tapi alhamdullilah boleh handle lagi. Sometime aku pn tak percaya aku dapat handle banyk task in the same time. Bersyukur pada ALLAH. Jom tengok sikit apa yang aku handle sekarang:-
Engineering (drawing, LQ, HT Pacakage,MTO)
GRE (contractor n drawing)
LSF (instalation)
Weekly Report
Hydrojetting n Chemica cleaning.
Meeting (yg x hbs2).

What ever pun aku happy sebab banyak yang aku belajar. Ni semua untuk future career develoment.

Ok. Adios.

Friday, August 24, 2012

Lazatnya Cuti, Tapi

Assalamualaikum.

Seronokkkk weii cuti. Sape rasa cuti Idulfitri ni tak seronok, memang die sudah hilang nikmat dunia. Hahaha. 

Best sebab dapat duk rumah. Aman, tenang, angin sepoi-sepoi bahasa, air yang sejuk sampai menusuk ke tulang. Benda ni sume tak dapat tempat lain kecuali rumah abah ni je.

Yang paling penting, bila aku ke Kuantan jalan tak menggangu fikiran. Eh, tapi Pasir Gudang pun mana ade jam sangat. Ingat aku masih kerja di Shah Alam pulak.

Tapi, sedih, esok aku akan kembali ke PG. Meneruskan rutin pekerjaan seperti biasa. Pasti, sampai sahaja di PG, pasti hidung akan di tusuk bau-bauan dari kilang-kilang di sana. 

Baru rasa semalam sambut 1st day Idulfitri, tapi rupanya hari ni dah rupanya dah masuk hari ke tujuh. Cepatnya masa berjalan-jalan meninggalkan kita kan. 

Tu je aku nak bagi tahu. Jadi bagi kawan-kawan yang bakal memulakan perjalanan esok dan hari-hari berikutnya, drive carefully & safelly. Ingat nyawa tu satu je. Tak de jual di Tesco, Giant, Carrefour mahupun Mydin Supermarket. Sayangi yawa sendiri.

Salam Idulfitri semua.


Saturday, August 18, 2012

MMHE Vacancy

Assalamualaikum.

Aku just nak war-warkan kekosongan bagi posisi-posisi di bawah. Bahasa skempus pula. Sekarang ni MMHE bakal masuk banyak project. So nak pakai ramai staff. So sesape rasa yang berminat & ada experience dalam Oil & Gas, amat-amat lah dialu-alukan untuk menghantar resume ke email aku. Kalu minat la kannnn. 

Tapi barang di ingat, MMHE nak experience dalam 3 5 (baru dapat respond from HR) yrs & above. Sesape yang dah hantar tapi tak cukup seperti yang di minta akan di HOLD kan. Sorry beb.

Sesape minat boleh send email yang proper n with cover letter to my email:
m.khairulafizan@mmhe.com.my

Only shortlisted candidates will be notify. So kalau yang xde dpt notify after 2 months submit resume. Itu maknanya tidak berjaya. Good Luck.

Raya Dah Tiba

Assalamualaikum.


Subhanallah. Cepat benar masa meninggalkan kita. Aku selalu teringat kata-kata ni. Benda yang kita akan terlepas dan tidak akan dapat dikembalikan ialah MASA. Itu lah dalam Melayu ada peribahasa cakap Masa Itu Emas.

Sebulan berpuasa aku memang tak rasa langsung. Macam keadaan tak puasa je. Tapi alhamdullilah aku berjaya mencapai target amalan dalam penghulu segala bulan ni. 

Dalam bulan puasa ni, minggu terakhir memang banyak mendapat jemputan untuk Iftar bersama sub-contractor. Tapi terima kasih la, aku tak dapat memenuhi jemputan korang selagi project kita lum habis. Aku tak nak ada nak terhutang budi, nanti tergadai body pula. Hahaha.

Walaupun sebelum ni aku pernah tinggal di Pasir Gudang, tapi inilah Ramadhan pertama aku di sini. Mula nya aku macam tak yakin dengan diri sendiri untuk bulan Ramadhan ni. Bukan tak yakin nk puasa. Tapi tak yakin akau boleh bekerja. Kenapa? Sebab first time aku bekerja di Yard. Kalu bulan tak biasa, penatnya tak boleh bla. Itu sebab aku kureng ckit. Tapi alhamdullilah. Semua ALLAH mudahkan. 

Kalu nak mengingati Ramadhan selepas habis study ni, tiap-tiap tahun aku beraya di lain-lain company. Jom terjah jap:-

2009- PLC Group, KL.
2010- MIR Valve, Shah Alam.
2011- Transwater API Sdn. Bhd. Shah Alam
2012- MMHE, Pasir Gudang.
2013- Tak tahu lagi rezeki ku dimana.

Habis cerita Ramadhan, kita masuk cerita raya pulak. Aku tak nak cerita panjang cuma nak wish SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN, HALALKAN ILMU DAN MAKAN MINUM.


Thursday, August 16, 2012

Kenapa hitam ni

Pelik aku kenapa aku nye blog ni selalu jadi hitam legam gambar die.benda ni la buat aku malasa nk update sebenarnya.lagi pun ade limited sikit pada internet sekarang. Tunggu rajin la baru update semula.

Sunday, July 15, 2012

Track Perjalanan: Gunung Kajang Lagi



Assalamualaikum.

Ni sambungan kepada previous punya story la.

Pasal mengingau kan. Ade ke dia tutup mulut orang tu. Naseb baek la sempat kawan tu tersedar. Lalu terus mengucap. Aku yang tengah mamai2 ni terus sambung tido semula sambil dengar-dengar mereka borak pasal ngingau ni. ZZZZZZZZzzzzz. Ngantuk. Tdo je la.

Jam 5.30am, dah ada pak cik dan mak cik datang nak tunaikan solat Subuh. Kenapa ramai mak cik yang masuk kut pintu yang kami tido tu. La, rupanya pintu tempat solat muslimat. Apa lagi cepat-cepat bangun dan kejutkan yang lain. Alhamdullilah, dapat kami solat Subuh berjemaah di Masjid Jamik Mersing. 


Ok. Next ni aku just story based on pic la. Time ni after solat subuh, macam cantik je time tu kan. Sebab masjid ni atas bukit. So nampak la bandaraya KL Mersing.Ni la jejaka macho segak yang nak panjat Gunung Kajang  Banyak juga pic ambil time di Masjid ni. Memang rasa amat tenang di Masjid ni. Waktu ni kurang lebih jam 7.10am.



Ni tengah menunggu dak Akim. Lama betul die tukar pakaian.


Sambil menunggu ferry jam 9.00am. Kami pun melantak dulu la. Tak makan berat pun. Aku just makan roti kosong. Tapi dak Zul ni menkedarah roti kosong n roti telur. Adoii. Banyak kolestrol dia makan. Makanan kat kedai tepi jeti tu rasa nya biasa-biasa je. 




Ni dah time dalam ferry. Sempat la snap pic masjid tadi. Masjid ni memang betul-betul atas bukit. Naik ferry ke Pulau Tioman ambil masa 2 jam. So apa lagi yang boleh buat dalam ferry kan. Nak tengok stewardess tak dak. So tido je la. 

Next nanti kita tengok pulak pic-pic, time dah sampai Kg. Paya , Tioman.

Monday, July 9, 2012

Track Perjalanan: Gunung Kajang


Assalamualaikum kawan-kawan.

Lama aku biarkan tanpa ada isi untuk di tatapi. Mood kureng sikit bila buka, aku punya header tu macam hampeh je. Kena la kau tukar header lain.

Kali ni sekadar nota peribadi je. Perjalanan aku ke Kajang Mount. Agak-agak kat mana gunung tu. Mesti la di Kajang, Selangor kan. Silap, silap, silap. Gunung ni berada di Tioman Island. Mantap kan ciptaan ALLAH. Pulau pun ade gunung. Subhanallah.

Secara ringkasnya, gunung ni terletak 1038 m daripada aras laut. Tak tinggi sangat la kan. Eh, ke tinggi? Haha. Pandai-pandai la korang agak. Boleh naik sama ada dari Kampung Paya atau Kampung Tekek. Dua-dua kampung ni kat Tioman la. 

Malam ni aku tak nak story pasal daki mendaki ni. Nak share pasal perjalanan awal die je. 

Sebenarnya, bagi aku rancangan ni kurang lebih sebulan je kot. Sape yang ajak? Dak Zulfadli le, Lead Piping Engineer Design tu la. Aku pun ON jah. Sebab lama tak mendaki. So gian la sikit-sikit. Awal nya daripada PMT ada la 4 orang. Tapi beribu kali sayang, 'syahid' 2 orang d pertengahan jalan perancangan. So tinggal la Zulfadli, Paan, Akim, Hafiz & aku la.

Ding dong ding dong, eh dah nak dekat 7 July. Date yang kami rancang nak pergi gunung ni. (6 July birthday aku.) Kami pun bertemu mata di Sweet Cafe Taman Mawar. Susah beb kami nak jumpa (dgn zul & hafiz je selalu) sebba laen department & akim laen project pula. Discuss itu and ini, so settle.

6 July 2012, kurang lebih jam 10pm, aku nak memulakan perjalan kutip dak dak ni la. Hafiz datang rumah and park kete die kat rumah aku. Kutip kutip jam 11.30 pm baru berlepas gerak dari Pasir Gudang Megah Ria.

Jam 1.00am, kami pun sampai di Mersing. Malamnya kami cadang nak lepak masjid je. Semua setuju. Biasa la musafir kan. Masjid Jamek Mersing menjadi pilihan. Atas bukit dan cantik.Tapi sunyi sikit la. Yang penting ada tempat nak tido. 

Bila masing-masing dah tidur. Macam-macam bunyi keruhan la. Kejap kuat, eh kejap perlahan. Dah jadi macam irama dan lagu tak dapat di pisahkan. Yang aku nak story nye. Sampai lebih kurang jam 3am. Ada kawan tu mengingau (tahu ke), kuat die memekik aka menjerit, tolongggggg tolonngggg die nak curi barang. Apa lagi terkejut la yang lain. 

Tak boleh blahnya, kawan yang duk sebelah die tu bukan nak kejutkan, tapi die pergi tutup mulut orang tengah mengingau tu. Eee, geram pulak aku tengok kan. Ok ok..lepas tu.

Lepas tu kita sambung next la ye. Hehehe.

p/s: nanti aku uplodkan pic2 menarik untuk share dgn korang.

Wednesday, May 16, 2012

Source Inspection



Assalamualaikum.

Penat beb. Itu je nak cakap. Hari ni aku ke Singapore atau tepat lagi ke 29, First Lok Yang Road untuk buat source inspection. Nak kata FAT tak sangat la. Tapi penting juga sebab material pipe ni is Duplex 22% Cr SS.

Aku just nak sharing perasaan jadi client ni. Dulu masa keje di MV atau TW jadi vendor kan. Bila jadi client, aku pun praktikan macam yang aku kena time jadi vendor dulu la. Bukan niat nak balas dendam. Kalau balas dendam itu namanya, sapi buat salah lembu dapat nama (eh ada kaitan ke?).

Thanks juga pada syibah, sebab share apa yang client selalu minta kan. Tapi sebenarnya Mill Cert., procedure n bla bla bla tu memang perlu vendor provide pun kan. Yang aku tak leh bla ckit sebab vendor ni macam tak baca pula MPDS yang dah stated dalam PO tu.

Adeh. Sakit beb. First time kena buat decision yang besooor. Memang terasa la bahu memikul tanggungjwab nanti. Yang lagi sedih, hp aku pulak x roaming. So boleh emergency call je. Wak betul kan. Tak kan aku nak call abang-abang polis and doktor-doktor pasal benda alah dalam MPS ni kan. 

Yang penting, aku memang betul-betul dapat experience hari ni. Thanks to my lead yang allowed me to witness (je ke) pipe tadi.

Orait. Jangan lupa. Kalau nak simpan emas call atau email me khair.harun@gmail.com.


Tuesday, May 15, 2012

Simpanan Solid




Assalamualaikum.

Kawan-kawan tahu tak simpanan emas tu berbaloi-baloi. Ha, tak tahu? 

Mari aku tunjukan sikit contoh la. Sekarang RM1.00 dapat beli 3 biji karipap (yum yum..sedap). Tapi 5 tahun lagi, dengan nilai RM1.00 dapat tak beli 3 biji karipap? Fikir-fikirkan. Tu maknanya. Duit kertas kita sudah susut nilai.

Tapi laen dengan emas. dalam 5 thn lagi, harga emas tetap meningkat. Maknanya sape yg simpan emas daripada sekarang memang berbaloi. Bukan setakat boleh maintain beli 3 biji karipap. Tapi dapat makan nasi lemak lagi.

Tu je nak story. Kalu tak faham juga, apalagi ringan-ringankan kakitangan untuk email aku: khair.harun@gmail.com

emas emas emas.

Wednesday, May 2, 2012

Tak BERSIH SangaT



Assalamualaikum w.b.t

Jarang aku rajin dalam waktu begini. Sebab tak nak tertidur dan terlepas fardhu Maghrib, kena la buat rajin macam ni. 

Sejak 28 April hingga la, status kawan-kawan aku di FB ramai berkisar pasal BERSIH. Ada yang menyokong dan ada pula yang menentang.

Walau apa pun, roh BERSIH itu sebenarnya bersih. Kenapa? 
Sebab tuntutan yang di buat oleh gabungan NGO ni sebenarnya adalah bagi membersihkan sistem Pilihanraya yang sedia ada.

Sistem yang ada sekarang kotor?

Bagi pandangan aku YA, kotor. Lihat sahaja pendedahan - pendedahan yang di lakukan.
1-  Ada yang dah meninggal pun masih ada dalam senarai pemilih.
2. Yang 1 rumah ada sampai 12 orang pengundi. Logik ke.?
3. Pertukaran tempat mengundi sesuka hati. Boleh ke?
4. etc.

Jadi la kan, lanjutan daripada benda alah di atas tu, terkeluarlah gabungan NGO ni membentuk BERSIH. Apa tuntutan BERSIH?

1. BERSIH kan Senarai Undi (Daftar Pemilih)
2. Reformasikan Undi Pos
3. Gunakan Dakwat Kekal
4. Akses Media Yang Bebas & Adil
5. Tempoh Berkempen Minima 21 Hari
6. Kukuhkan Institusi Awam
7. Hentikan Rasuah
8. Hentikan Politik Kotor

Ni je yang BERSIH mintak. Salah ke? Bangun beb..bangun.


 

Tuesday, May 1, 2012

Ilmuan Islam: IBN Khaldun

Assalamualaikum w.b.t

Untuk kisah Ilmuan Islam kali ini, aku bawakan kalian seorang pakar ekonomi Islam iaitu Ibnu Khaldun. Banyak teori-teori ekonomi yang telah di keluarkan oleh beliau dan di gunakan di negara-negara barat. Walaubagaimanapun, masyarakat Islam sendiri kurang mengkajinya. Sumbangan pemikiran Ibnu Khaldun dalam ekonomi banyak di muatkan dalam karyanya, Al-Muqaddimah. Teori ekonomi yang terdapat dalam karya ini masih lagi releven dengan ekonomi semasa.
 
Nama sebenarnya Wali al-Din Abd al-Rahman bin Muhammad bin Abu Bakar Muhammad bin al-Hasan lahir di Tunis pada 1 Ramadan 732H Keluarganya berasal daripada keturunan Arab Hadramaut yang pernah menetap di Serville, Italy, dan SepanyoL Akhirnya berpindah dan menetap di Afrika Utara semasa pemerintahan Hafs Abu Zakariyya

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, Ibn Khaldun mendapat pendidikan dalam pelbagai ilmu Islam seperti al-Quran, al'Hadith, perundangan Islam, kesusasteraan, falsafah, bahasa, dan mantik. Antara gurunya ialah Muhammad Ibrahim al-Abili, Abu Abd Allah al-Jayyani, Abd Allah Muhammad bin Abd al-Salam.

Ibn Khaldun telah membincangkan beberapa prinsip dan falsafah ekonomi seperti 
a)keadilan (al adl), 
b)hardworking, 
c)kerjasama (cooperation), 
d)kesederhanaan (moderation), dan 
e)fairness.

Berhubung dengan keadilan (Justice), Ibn Khaldun telah menekankan bahawa keadilan merupakan tulang belakang dan asas kekuatan sesebuah ekonom. Apabila keadilan tidak dapat dilaksanakan, sesebuah negara akan hancur dan musnah.

Menurut beliau, ketidakadilan tidak sahaja difahami sebagai merampas wang atau harta orang lain tanpa sebarang sebab yang diharuskan. Malah, mengambil harta orang lain atau menggunakan tenaganya secara paksa atau membuat dakwaan palsu terhadap orang lain. Begitu juga kalau meminta seseorang melakukan sesuatu yang berlawanan dengan Islam.

Beliau mengkategorikan perampas harta orang lain secara tidak sah hingga memberi kesan kepada kehidupan isteri dan keluarga sebagai paling tidak adil. Menurut beliau lagi, seseorang yang membeli harta seseorang dengan harga yang paling murah termasuk dalam kategori memiliki harta cara yang tidak betul.

Ketidakadilan seumpama di atas membawa kepada kejatuhan sesebuah negara dan keruntuhan sesebuah tamadun dengan segera. Menurut Ibn Khaldun, atas sebab sebab tersebutlah semua bentuk ketidakadilan dilarang oleh Islam.

Manusia dan Ekonomi

Berdasarkan analisis mendalam, didapati kesemua teori ekonomi dan idea Ibn Khaldun tentang manusia berdasarkan kepada prinsip-prinsip dan falsafah Islam. Ibn Khaldun tidak melihat fungsi utama manusia dalam aktiviti perekonomiannya seumpama haiwan ekonomi (economic animal). Sebaliknya beliau menganggap manusia itu sebagai manusia Islam (Islamic man/homo Islamicus) yang memerlukan pengetahuan ekonomi untuk memenuhi misinya di atas muka bumi ini.

Dalam hal ini, Ibn Khaldun menekankan perlunya manusia menjauhi perbuatan jahat. Sebaliknya manusia wajib mengikuti ajaran Islam sebagai model untuk memperbaiki dirinya dan mesti memberikan keutamaan kepada kehidupan akhirat.

Teori Pengeluaran

Ibn Khaldun mengemukakan teori bahawa kehidupan perekonomian sentiasa menghala ke arah pelaksanaan keseimbangan antara penawaran dengan permintaan. Menurut beliau pengeluaran berasaskan kepada faktor buruh dan kerjasama masyarakat. Bahkan beliau menganggap buruh merupakan faktor terpenting dalam proses pengeluaran walaupun faktor-faktor lain seperti tanah tersedia, tenaga buruh perlu untuk menghasilkan matlamat akhir.

Selain itu beliau berpendapat bahawa kenaikan yang tetap pada paras harga amat perlu untuk mengekalkan tahap produktiviti. Dalam hal ini beliau menyarankan agar masyarakat melakukan perancangan supaya setiap bidang pekerjaan dilakukan oleh orang yang mahir dan cekap.

Walau bagaimanapun, pertumbuhan ekonomi (economic growth) dan pembahagian tenaga buruh bergantung rapat dengan pasaran. Di sini dapatlah dinyatakan bahawa teori pembahagian tenaga buruh, pengkhususan tenaga buruh, dan pertukaran yang dikemukakan oleh Ibn Khaldun 100 tahun lebih awal daripada Adam Smith yang juga mengemukakan teori yang sama.

Teori Nilai, Wang dan Harga

Ibn Khaldun tidak secara jelas membezakan antara teori nilai diguna (use value) dengan nilai pertukaran (exchange value). Tetapi beliau dengan tegas berhujah bahawa nilai sesuatu barangan bergantung kepada nilai buruh yang terlibat dalam proses pengeluaran.

"Semua usaha manusia dan semua tenaga buruh perlu digunakan untuk mendapatkan modal dan keuntungan. Tidak ada jalan lain bagi manusia untuk mendapatkan keuntungan melainkan melalui penggunaan buruh, kata Ibn Khaldun.

Teori Pengagihan

Menurut Ibn Khaldun harga barangan terdiri daripada tiga elemen utama iaitu gaji atau upah, keuntungan, dan cukai. Ketiga-tiga elemen ini merupakan pulangan kepada masyarakat. Oleh sebab itu, beliau membahagikan ekonomi kepada tiga sektor iaitu sektor pengeluaran, pertukaran, dan perkhidmatan awam.

Menurut Ibn Khaldun, nilai atau harga sesuatu barangan sama dengan kuantiti buruh yang terlibat dalam pengeluaran barangan berkenaan. Harga buruh merupakan asas kepada penentuan harga sesuatu barangan dan harga buruh itu sendiri ditentukan oleh mekanisme permintaan dan penawaran dalam pasaran.

Manakala keuntungan terhasil daripada perbezaan yang diperoleh oleh peniaga antara harga jualan dengan harga belian. Namun begitu perbezaan antara kedua-dua harga itu.

Harapnya perkongsian ini akan membolehkan kita semua lebih mengenali tokoh-tokoh ilmuan Islam dan kepakarannya.



 

Saturday, April 14, 2012

Ouchhh.!!!


Hi kawan-kawan.

Oh rupanya sebulan sudah aku tidak menulis. Sebab aku tak on lap top yang hansem ni dek kepenatan mencari sesuap nasi. 

Banyak sudah yang aku belajar berkenaan kerja aku sekarang ni. Alhamdullilah kepada kawan-kawan yang membantu aku memahami apa yang aku tak faham especially Dzul, Zul, Syamizan, Fatiah, Hafiz & KD. Mereka semua ni otai dalam bidang masing-masing. Mereka tak lokek untuk berkongsi ilmu setiap kali aku datang bertanya. Pendapat mereka sentiasa memberi aku idea untuk menyiapkan kerja-kerja aku ni. Terima kasih ye.

Semakin hari semakin banyak task yang tertangguh. Wow, kali ni memang agak mencabar. Sebab setiap task yang diberi memerlukan aku untuk aku study setiap helaian dengan tekun. Memang rasa macam zaman student. Lebih lagi daripada zaman student. Time student salah tak pa. Masih student kan. Kalau sekarang silap decision yang aku buat, memang kena tanggung sendiri la.


Sekarang tak dak software yang boleh bantu aku nak buat calculation macam aku kerja sebelum ni. Atau kawan-kawan yang boleh tolong pulak kirakan untuk aku kalau aku tak tahu. Ialah macam aku dengan Syibah tu. Sekarang otak yang sekecil 2 genggaman ini lah yang memainkan peranan. Kadang-kadang sampai malas nak suruh otak ni fikir. So kalau dah malas, aku akan balik on time je. Hahaha..

Aku terima cabaran ni as Engineer. Kannnn. Hope setiap decision yang aku buat tepat & betul dan yang paling penting dapat membantu project Tapis R ni berjalan dengan langsung nya. 

Last but not least, congrats and welcome to Pujah sebab dapat joint MMHE as coodinator tu. Wow!!! Tapi dia under Telok Project. Client masih sama, Exxon Mobile project je lain2.

Orait. Adios...



Ilmuan Islam: AL-BIRUNI




Assalamualaikum kawan-kawan. Aku sengaja nak kongsi pasal ilmuan Islam yang baca. Aku rasakan kini kita semakin jauh dan mungkin tidak mengenali para ilmuan Islam yang Ilmuannya di gunakan oleh orang bukan Islam. 

Jom baca.

Al Biruni atau nama asalnya Abu al-Raihan Muhammad ibn Ahmad al-Biruni. Beliau dilahirkan pada tahun 362 H (973 M) diBirun, ibu negara Khawarizm atau lebih dikenali sebagai Turkistan. Gurunya yang terawal ialah Abu Nasr Mansur ibn Alt ibn Iraqin yang juga merupakan seorang pakar ilmu Matematik & Alam.

Minat dan kecenderungannya untuk mempelajari serta meluaskan dimensi ilmu pengetahuannya telah mendorong Al-Biruni merantau sehingga ke negara India. Tetapi semasa berada di India, Al-Biruni telah ditawan oleh Sultan Mahmood al-Ghaznawi. Setelah menyedari keilmuannya, beliau ditugaskan di istana sebagai salah seorang ulama. Kesempatan itu digunakan sepenuhnya oleh Al-Biruni untuk mempelajari bahasa Sanskrit dan bahasa lain di India.

Di sana beliau mengambil kesempatan untuk mengenali agama Hindu dan falsafah India. Hasilnya beliau telah menulis beberapa buah buku yang mempunyai hubungan dengan masyarakat India dan kebudayaan Hindu.

Dalam satu tulisannya, beliau menyatakan bahawa ajaran Hindu berasaskan konsep penjelmaan yang mempunyai persamaan dengan syahadah Tauhid dalam Islam dan triniti dalam agama Kristian.

Tembok penjara tidak menjadi penghalang kepada Al-Biruni untuk terus menuntut dan menghasilkan karya-karya yang besar dalam pelbagai bidang. Sumbangannya kepada ilmu dan peradaban India amat besar. Sumbangannya yang paling penting ialah dalam penciptaan kaedah penggunaan angka-angka India dan kajiannya mencari ukuran bumi menggunakan kiraan matematik. Beliau juga telah berjaya menghasilkan satu daftar yang mengandungi peta dan kedudukan ibu-ibu negara di dunia.

Semasa berada dalam tawanan itu, Al-Biruni juga menggunakan seluruh ruang dan peluang yang ada untuk menjalinkan hubungan antara para ilmuwan sekolah tinggi Baghdad dan para sarjana Islam India yang tinggal dalam istana Mahmud al Ghaznawi.

Selepas dibebaskan, beliau telah menulis sebuah buku yang berjudul Kitab Tahdid al Nih-ayat al Amakin Lita'shih al Masafat al Masakin. Di samping itu, beliau turut mendirikan sebuah pusat kajian astronomi mengenai sistem solar yang telah membantu perkembangan pengajian ilmu falak pada tahun-tahun yang mendatang. Kajiannya dalam bidang sains, matematik, dan geometrik telah menyelesaikan banyak masalah yang tidak dapat diselesaikan sebelum ini.

Penguasaannya terhadap pelbagai ilmu pengetahuan dan bidang telah menyebabkan beliau digelar sebagai "Ustaz fil Ulum" atau guru segala ilmu. Penulisannya tentang sejarah Islam telah diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dengan judul "Chronology of Ancient Nation". Banyak lagi buku tulisan Al-Biruni diterbitkan di Eropah dan tersimpan dengan baiknya di Museum Escorial, Sepanyol. Dalam sepanjang hidupnya

Al-Biruni telah menghasilkan lebih 150 buah buku termasuk satu senarai kajian yang mengandungi 138 tajuk.

Antara buku itu ialah Al-Jamahir fi al-Jawahir yakni mengenai batu-batu permata; Al-Athar al-Baqiah berkaitan kesan-kesan lama tinggalan sejarah dan Al-Saidalah fi al-Tibb, tentang ubat-ubatan. Karya ini dikatakan karyanya yang terakhir sebelum meninggal dunia pada 1048M.

Al-Biruni bukan sahaja dapat menguasai bahasa Sanskrit dengan baik tetapi juga bahasa-bahasa Ibrani dan Syria. Beliau yang memiliki ilmu pengetahuan yang luas tentang falsafah Yunani menjadikannya seorang sarjana agung yang pernah dilahirkan oleh dunia Islam. Al-Biruni berjaya membuktikan bahawa gandingan falsafah dan ilmu pengetahuan telah membolehkan agama terus hidup subur dan berkembang serta membantu menyelesaikan permasalahan yang dihadapi oleh umat.

Pemikiran falsafahnya tidak semata-mata bersandarkan kepada imaginasi dan permainan logik tetapi berdasarkan kepada kajian yang dilakukannya secara empirikal. Kepakarannya dalam ilmu Islam tidak boleh dipertikaikan kerana dalam umur yang masih muda lagi beliau telah menghasilkan sebuah karya besar yang berjudul Kitabul Asar al baqiya 'Anil Quran al Khaliya.

Sebelum ke India, Al-Biruni sering menjalinkan hubungan dengan Ibnu Sina. Keadaan ini menjadi bukti pengiktirafan ilmuwan Islam lain terhadap ketokohan dan kesarjanaannya. Sekali gus menjadikan beliau seorang ahli falsafah Islam yang serba boleh dengan sumbangan yang telah memberikan manfaat yang besar kepada manusia seluruhnya.

Dalam masa yang sama, Al-Biruni juga membuktikan bahawa golongan ahli falsafah bukan merupakan golongan yang sesat dan hidup di awang-awangan. Sebaliknya mereka merupakan golongan ilmuwan yang perlu diberi pengiktirafan. Peranan dan kedudukan mereka amat besar dalam pembinaan tamadun Islam serta peradaban manusia.

Sesungguhnya kemunculan Al-Biruni sebagai tokoh ilmuwan tersohor telah mengangkat martabat ahli falsafah daripada terus diberikan pelbagai stigma dan label yang berbentuk negatif serta merubah peranan yang sepatutnya dimainkan oleh ahli falsafah itu sendiri.


Thursday, March 15, 2012

Kini

Assalamualaikum.

1 bulan 15 hari. Angka aku berpindah ke Pasir Gudang. Alhamdullilah semuanya berjalan dengan lancar. Rumah sewa pun dah dapat yanglebih selesa.

So far, mula-mula dulu macam tak tahu nak manage beberapa perkara. Especially, waktu tidur, bangun tidur dan makan.

Masuk kerja jam 8 pagi. Tapi kena arrage masa untuk "berlumba-lumba" masuk yard. Satu hal lagi nak berebut parking. Nasib baik lah ada motor kakak ku yang cantik tu. Banyak membantu. So la ni, Alhamdullilah, aku dah boleh uruskan masa dengan lancar. Bangun pagi jam 5.30am and gerak dari rumah mesti before jam 6.45am. Alright lah kan.

Kalu nak story bab makan, memang teruk sangat. Sejak duk keje sini, perut aku tak habis-habis mintak di isi. Pelik. Sebelum tak macam ni. Aku pun layan kan perut ni. Perut besar, badan pun makin bulat. Tiap-tiap pagi makan nasi santan aka nasi lemak. Mana tidaknya. Namun, aku telah say bye bye to nasi lemak sebab perut aku dah boleh urus tahap kelaparannya. 

Alright la. Laen kali sambung lagi. Aku tulis ni ikut mood. Tetiba rajin malam ni.

Chowww.




Sunday, February 19, 2012

7 Perkara Penting.


Assalamualaikum.

Dalam hidup ini nasihat menasihati adalah perkara penting. Dalam pelbagai cabaran hidup masa kini, kekuatan iman dan pegangan agama adalah penting. Walau apa jua keadaan kita perlu lah menjadikan ISLAM sebagai teras kehidupan.

Di bawah ini suka aku mengingati diri sendiri dan kawan-kawan berkenaan 7 sunnah yang RasulALLAH tinggalkan untuk kita amalkan sebagai umat baginda.

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup. 

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan. 

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah: 

Pertama:  
TAHAJJUD. Kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.  

Kedua:  
MEMBACA AL-QURAN SEBELUM TERBIT MATAHARI. Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur'an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman. 

Ketiga: 
JANGAN TINGGALKAN MASJID TERUTAMA WAKTU SUBUH. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah. 

Keempat:  
JAGA SOLAT DHUHA, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha. 

Kelima:  
JAGA SEDEKAH SETIAP HARI. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.  

Keenam:  
JAGA WUDHU TERUS MENERUS kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, "Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah".  

Ketujuh:  
AMALKAN ISTIGFAR SETIAP HARI. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah. 

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.


Renung-renungkan dan selamat beramal.

credit: Rakan Masjid UTP 



Sunday, February 12, 2012

Pasir Gudang Sudah

Assalamualaikum

Hari ni sudah 12 hari aku kembali ke Pasir Gudang. Nak kata apa. Memang rezeki aku di sini. Alhamdullilah.

Kini waktu kerja dah berubah. Selama aku masuk alam pekerjaan, this is my 1st time aku bekerja hari Sabtu. Tak pa. Pengalaman mangajar erti kehidupan. Along cakap, "Abang Long dah 20 tahun bekerja hari Sabtu. Masuk tahun ke 21 ni baru merasa cuti Sabtu". 

Maknanya banyakla pengorbanan pengorbanan yang dengan rela hati nya aku tinggalkan. Terutama keluar bersama teman-teman. 

Kini baru aku faham kenapa Mr. Wan Mohd Hafizuddin, lecturer ketika aku aku Diploma dulu berubah angin daripada Engineer to Lecturer. Beliau pernah cakap yang Engineer tak da life.

Selama dekat dua tahun aku ber tittle kan Engineer ni, part mana yang tak da life.Aku pun tak jumpa. Sebab aku rasa macam kerja kerajaan je. Hehehe. Tapi bila masuk MMHE, baru tahu sebenarnya apa itu erti kehidupan. 

Tapi jangan bimbang, aku akan usahakan untuk kuatkan azam dan tekad nak capai cita-cita dalam career aku. Selagi muda dan bertenaga, I'allah aku boleh berjaya. 

Orait la. Stop sini dulu. Laen hari story lagi.



Monday, February 6, 2012

Makan Last Day



Assalamualaikum.

Jarang aku nak story mory pasal makan-makan ni. Sebab aku bukan kaki makan sangat.

Tapi makan ni agak special sebab makan last day untuk aku menetap di Shah Alam. 








Aku makan ni before aku gerak ke Psir Gudang on 30 January 2012 yang lalu. Aku makan di Dataran Glomac Kelana Jaya.

Itu je yang aku nak story. Pasal hidup di Pasir Gudang aku story laen entry.


Friday, February 3, 2012

Tamat Khidmat di Transwater


Assalamualaikum

Sorry kawan-kawan. Lambat sikit entry ni. Sepatutnya a week ago dah kena la tulis, tapi masa tidak mengizinkan.

Kini tamat lah perkhidmatan aku di Transwater API Sdn. Bhd. Aku memberi khidmat di company yang berumur 31 tahun ini hanyalah selama 9 bulan 2 hari dan tamat pada 27 January 2012.

Tidak dapat aku sangkal, kali ini lebih banyak kenangan terindah tercipta di TW. Walaupun kerja lebih bz daripada tempat sebelumnya, namun hubungan dengan kawa-kawan dan bosses lebih mesra dan rapat. Banyak juga aktiviti yang kami jalankan bersama.

Memang aku pun confius untuk buat decision pada mulanya. Sebab boss minta sangat-sangat untuk aku pertimbangkan. Aku pun fikir. Fikir punya fikir punya fikir. Eh sebenarnya tak sempat nak fikir pun, sebab memang benar-benar bz. Last aku decide untuk resign di TW. 

Ada dua sebab untuk aku resign. Satu of course la pendapatan kan. Kedua sebab aku nak cari experience secara hands on pula. Selama ni hanya teori yang aku dapat applied.
So jangan lah kata aku tak suka TW. Aku sayangkan kawan-kawan n bosses di sana. BTW, aku ucapkan semoga terus berjaya untuk kawan-kawan TW. Banyak kenangan bersama yang tidak akan aku lupakan bersama kalian. 9 bulan 2 hari, sudah cukup untuk kita menjadi mesra.

Alright, kalau ada kawan-kawan yang baca entry ni, jangalah lupa nak roger aku via fb, twitter atau email. Kan aku dah bagi to everyone on my last day. 

Akhirnya, terima kasih daun keladi dengan hadiah yang diberi. Halalkan segala ilmu dan juga makan minum selama di TW.

Daaaa~~~~.


Thursday, January 12, 2012

Sehari Sebelum

Assalamualaikum.

Sehari sebelum.

Banyak maknanya pada aku dengan sehari sebelum.

Tapi aku tak nak elaborate panjang-panjang sebab semuanya belum berlaku. Atas perancangan ALLAH semuanya. Ya ALLAH berikanlah ku kekuatan untuk menempuhi hidup ini. Aku merancang, Engkau juga yang berkuasa menentukan segalanya.

Pertemuan dan perpisahan adat manusia biasa. 
Menang dan kalah adat pertandingan.

ALLAH, kuatkan diriku.

Ameen.



Monday, January 9, 2012

Dah.....

Assalamualaikum.


Alo-alo. Erm. Macam-macam berlaku dalam dua hari ni kan.

Bukan pasal diri aku. Tapi pasal politik kita la. Kadang-kadang bosan pun ada juga. Tapi itulah sebagai rakyat dah menjadi tanggungjawab kita ambil tahu serba sedikit pasal politik ni.

Hassan Ali.

Exco Agama Negeri Selangor kena pecat.

Kesian juga pada beliau ni. Tapi apakan daya, bukan aku buat keputusan untuk beliau. Bagi aku, ikut hati mati. Ikut rasa binasa. Dalam kes HA ni, konklusi aku macam tu la. Yang aku follow statement beliau selama ni lebih kurang macam ikut hati kan. 

Try korang cari video beliau di You Tube pada 8 Januari 2012. Aku kurang gemarlah statement beliau yang "saya pandai...saya pandai..saya pandai". Kalau aku berada sekitar beliau time tu, malu gila. Bukan apa, bagi aku macam dah meninggi diri pula. Aku faham beliau ada doktor falsafah. Tapi jangan lah macam tu kan. Korang tengok la.

Anwar Ibrahim.

Tahniah untuk beliau sekeluarga, Harap-harap adalah kebaikan yang beliau dapat dikemudian hari. Honestly, aku memang tak mengikuti pun perkembangan perbicaraan liwat ni. Just terdengar kawan-kawan bercerita. Berapa lama perbicaraan, siapa saksi, semua aku tak tahu. Sibuk mencari rezeki katanya.

Kepada pasukan yang kalah, jangan berputus asa. Buat la rayuan ye. Kalau betul keputusan ni bukan drama la may be keputusan dikekalkan. Itu pendapat aku je.

Alright la.. Nanti update lagi. Penat lak. Baru sampai rumah. Selamat berehat ye kawan-kawan.

Chowww.



Sunday, January 8, 2012

Adoi Tersasul Pulak!!

Assalamualaikum dan selamat berhujung minggu.

Erm..mesti ada yang masih guling-guling atas katil kan. Hujung minggu macam ni memang best untuk rehatkan diri. 

Semalam hot pula story pasal pembaca berita tersasul sebut nama PM Malaysia. Mana tidaknya, orang yang bakal dijatuhkan hukuman pada 901 boleh jadi PM. Agak-agak ini doa die ke. Eh tak la, memang die tersasul ni. 

Tapi pada aku, jangan la blam dia. Kesian pula aku nampak. Kalau aku jadi pembaca berita a.k.a duduk di tempat dia, may be aku juga tersasul sasul. Mana tidaknya, duk cerita pasal Anwar je. Otak aku pun jam nak cerna benda lain.

Walaubagaimana pun, beliau dah minta maaf. Semua tu sebab tak disengajakan. Jadi, mari mari kita maafkan beliau. 


Mana-mana penyokong tegar parti politik, sila jangan emo k. Bertenang sahaja. Kesilapan mengajar erti kehidupan. Tidak ada orang yang sempurna. Ewah..macam back up Jay pula kan. Hahaha.

PEACE NO WAR!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...