Wednesday, November 16, 2011

Stick With You

I don't wanna go another day,
So I'm telling you exactly what is on my mind.
Seems like everybody's breaking up
Throwing their love away,
But I know I got a good thing right here
That's why I say (Hey)

Nobody gonna love me better
I must stick with you forever.
Nobody gonna take me higher
I must stick with you.
You know how to appreciate me
I must stick with you, my baby.
Nobody ever made me feel this way
I must stick with you.

I don't wanna go another day
So I'm telling you exactly what is on my mind.
See the way we ride in our private lives,
Ain't nobody getting in between.
I want you to know that you're the only one for me (one for me)
And I say

And now
Ain't nothing else I can need (nothing else I can need)
And now
I'm singing 'cause you're so, so into me.
I got you,
We'll be making love endlessly.
I'm with you (baby, I'm with you)
Baby, you're with me (Baby, you're with me)

So don't you worry about
People hanging around,
They ain't bringing us down.
I know you and you know me
And that's all that counts.
So don't you worry about
People hanging around,
They ain't bringing us down.
I know you and you know me
And that's why I say

Milik MU



Semuanya pinjaman semata.
Tidak lebih seperti aku menggunakan hak orang lain.


Bayarannya hanyalah lengkapkan amalan wajib dan perbanyakan amalan sunat.
Mudah?

Dengarnya memang mudah.
Namun adakah aku sudah berjaya mencapai nya?

Jawapannya BELUM.
Atas kesihatan yang DIA berikan, aku nasihatkan diri ku dan kawan-kawan yang lain untuk terus melakukan amalan kepadaNYA.


YA ALLAH kuatkan diri ku untuk terus membuat amal yang terbaik untuk MU.

HATI INI HANYA MILIK MU.

Tuesday, November 15, 2011

berSABAR



Semoga ALLAH membalas segala mehnah yang dilemparkan.
ALLAH itu maha berkuasa.
ALLAH akan membantu hambanya yang dalam kesusahan.
ALLAH lebih mengetahui segalanya.

Itu sahaja yang dapat aku ungkap dari hatiku selepas solat Asar tadi. Sungguh besar ujian kali ini. Bukan aku tidak mahu menegakan kebenaran untuk diri sendiri, tetapi aku membuat keputusan lebih baik untuk berdiam dan menjauhkan diri daripada segala-galanya.

Tidak guna aku menegakan kebenaran jika fitnah menjadi zikir di mulut mereka.
Tidak guna aku memberi amaran jika fitnah itu menjadi santapan rohani mereka.
Tidak guna aku memberi nasihat jika fitnah itu seperti perbualan enak bagi mereka.

Biarkan terus fitnah itu berlegar ke segenap pelusuk telinga mereka.
Biarlah mereka bercakap terus bercakap, kerna ALLAH maha mengetahui dan membalasnya.

Aku ucapkan terima kasih kepada 'orang' yang sudi mengambil berat terhadap diri ku.
Walaupun mereka mengambil berat berkenaan perkara yang tidak menyenangkan.

Tidak mengapa, aku akan memaafkan mereka. Tapi datang lah secara bersemuka.
Aku doakan hati mereka terbuka untuk berubah.
Ameen.


Saturday, October 22, 2011

TGIS

Assalamualaikum.

Sabtu.

TGIS. Korang tahu tak maksud dia apa?
Nak tahu pandai-pandai la cari. Tapi tak de kaitan dengan cinema tu.

Bangun-bangun.
Senam-senam
Solat Subuh
Pejam Mata Semula

Oh dah jam 8am.
Bangun-bangun
Salin pakaian.
Basuh Pakaian
Basuh Kereta
Basuh Motor
Sidai Pakaian
Siap-siap
Masuk Office.

APA?Masuk Office. Apa barang masuk office hari sabtu der.
Lantak korang la nak cakap apa.
Yang penting kerja aku siap.La.la.la.la

p/s: tak tahu nak tulis apa. Kan bagi komen politik, kena gantung kerja. Eh, kerja gomen ke?He.he.he.


Daaa~~~~

khai.M

Friday, October 21, 2011

Lagi Best..Ho..Ho..Ho

Assalamualaikum.

Owh, lama rupanya aku tak update any information di laman sesawang aku ni. Sudah berpurnama-purnama barulah mood tetiba datang nak update yang berkenaan je.

Bulan ini cukup enam bulan aku bekerja d Transwater API Sdn. Bhd. Malas nak story mory apa kerja aku buat kan. Nak tahu tanya la. Tapi for me, BEST. Dapat kengkawan yang supporting and boss yang bagus.

Kekadang kalau boss xda, aku pula yang xda mood. Satu hari wajib kena 'dating' dengan boss ni. Opss..Mean kena masuk mengadap la. No..no..no..Jangan salah faham pula kan.

Lagi best..ho..ho..ho..bukan nak cerita myv kuning tu ye...lagi best lagi best..lagi best..bulan ni patutnya aku confirm. Best sebab ada banyak cuti la..Hoooreeee.

Lagi..lagi..

House mate pun asyik tukar-tukar je sekarang ni. Ada yang kuar sebab kahwin, ada yang kuar sebab dapat keje, dan yang pasti kuar sebab balik universiti, sambung study semula la. Aku pulak akan kuar...Oh...tidak..tidak..aku belum nak keluar lagi ok. Nasib baik Matt ada. Walaupun jarang jumpa, tapi ada lah kawan yang aku kenali dalam rumah ni. Jarang jumpa. Hu. Hu. Hidup di kota metropolitan.. Macam ni lah. Kesian kan.

Apa lagi..

Dah la. Tak kan nak habis kan malam ni jg. Kasi mood tu bagi menggelora-gelora baru kita kasi tulis..OK?
Jawap sendiri lah..OK.

Daaa~~~~~

khai.M

Monday, July 25, 2011

Garapan Akhir



25 July 2011
24 Syaaban 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Ini merupakan design terakhir untuk tindakan MT.


 Pelekat Belakang Kenderaan, saiz 3" x 13"


Pelekat Hadapan Kenderaan, saiz 3" x 3" 


Terima Kasih.

-khai-

Monday, July 18, 2011

1957 - 2011: Dr Lo' Lo' Hj Ghazali, Al-Fatihah


18 July 2011
17 Syaaban 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Hampir menitis air mata mendapat berita. Pilu dan sedih. Apatah lagi perginya 14 hari sebelum Ramadhan.

Perginya seorang wanita pejuang ISLAM.

Walaupun aku tidak pernah mengenali beliau apatah lagi beliau mengenali aku, namun aku tidak pernah tidak ambil tahu mengenai kegiatannya. 

Sesungguhnya, ALLAH lebih menyayangi beliau. Semoga jasa beliau taburkan untuk ISLAM dan rakyat dapat beliau tuai di sana, I'allah. 

Al-Fatihah untuk YB Dr. Lo' Lo' Hj Ghazali.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ
المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

Khai. M

Sunday, July 17, 2011

Student ber'CIUM'


17 July 2011
16 Syaaban 1432 H


Assalamualaikum w.b.t

Korang rasa student sedang buat apa?
1- Tolong kawan lelaki yang nak jatuh tingkap.
2- Buat assignment sains bab pertama tingkatan 3.
3- Tak tersengaja, sebab kaki tersadung



Lu pikir la sendiri.

Credit : OH

Khai. M

New Dean of FKKSA, UMP

 
 
17 July 2011
16 Syaaban 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Congratulation to all warga FKKSA, UMP.



p/s: dalam laman FKKSA belum updated.

Khai. M 

Bard say bye bye bye

17 July 2011

16 Syaaban 1423 H

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar semua kengkawan.

Kali ni nak story pasal bye bye bye.

Namanya Badrul Bistaman. Siap ada special entry lagi untuk beliau ni. Beliau ni rakan aku ketika aku di MIR Valve dulu. Sape yang pernah kerja di MIR Valve pasti akan kenal sama ini mamat la.


Beliau antara insan paling lama di MV. Banyak juga aku belajar Valve dengan Bad ni. Selama ini beliau hanya memerhatikan kengkawan yang lain datang dan pergi di MV. Tapi, alhamdullilah kali ini rezeki anak, beliau akhirnya dapat menimba pengalam di tempat baru pula.

Good luck bad. Jangan teruskan kerja gila-gila ko di tempat baru. Semoga menjadi bapa yang berjaya dunia dan akhirat.

Walaupun aku tidak berada di MV, tapi rasa macam tak best pulak kalau tak da Bad di Engineering Depart. Eh..macam mana pula aku yang rasa. Sebab tanpa dia, Engineering Depart. pasti sunyi.


Khai. M 

Sunday, July 10, 2011

Jeng Jeng Jeng

10 July 2011
9 Syaaban 1423 H

Assalamualaikum w.b.t

Jeng3..lamanya aku tak menulis.

Owh..sudah lebih daripada sebulan. Tak pa lah nak buat macam mana. Tak ada mood. Bukan setakat aku tak menulis. Laman ikut suka aku pun aku tak jenguk. Punya la malas. Tetiba ada mood, lalu aku pun menulis.

1) Pra - Ramadhan.

Ye.ye.ye. Ramadhan dah nak datang. Barang di ingat bagi kengkawan wanita or ladys.cepat-cepat gantikan puasa last Ramadhan yang belum sempurna. Bagi aku dan kengkawan yang lelaki ni. harap puasa tahun ini lebih baik daripada tahun lepas. 

Tahun lepas ketika Ramdhan, aku masih dalam probition, Ramadhan tahun ini pun sama, aku dalam probition kembali. Faham-faham lah kalau dalam probition, cuti susah sikit la. Kecewa kejap.

2) 6 July

Tanggal 6 July lepas ialah birthday boy. Birthday siapa? Birthday aku la. Thanks kepada semua kengkawan yang wish either via hp atau di muka buku. Aku doakan kalian sentiasa dirahmati ALLAH selalu. Ameen.

BTW, ada 3 lagi my sis yang birthday dalam bulan July. 
1 July : CT
2 July : Along
19 July: Kak Dah.

Happy birthday to all of you. Luve you so much. Muahhh.

3) 1 July

Date lagi. Date apa pula ni. Ha. kalau kengkawang nak tahu, 1 July lepas genaplah setahun aku bekerja d Shah Alam. Dalam masa setahun ni dah 2 company aku bekerja. Alhamdullilah, aku dapat bekerja dalam industri oil & gas. 10 bulan pertama aku berkerja buat Ball Valve. Sekarang aku buat Safety Valve pula. 
Safety Valve ni ngam sikit la dengan aku. Sebab final presentation time aku ambil sijil instrumentation di Pasir Gudang dulu memang aku buat PSV dan dapat best group presentation. 

4) Lagi.lagi

Tak dah yang lagi-lagi. Cuma aku nak wish Tahniah kepada kengkawan yang turun untuk walk for democracy -BERSIH 2.0- 

Chow...

Khai. M


Sunday, June 5, 2011

CAR

5 Jun 2011
3 Rejab 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Untuk makluman MT Alumni UMP.

Figure 1: Depan

Figure 2: Belakang



-khai. M-



Saturday, June 4, 2011

REJAB

4 Jun 2011
2 Rejab 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Tinggal lebih kurang dua bulan sahaja lagi kita bakal bertemu kembali dengan penghulu/ketua segala bulan, iaitu tak lain dan tak bukan ialah Ramadhan Al-Mubarak. Jika kita benar-benar menghayati bulan Ramadhan yang barakah ini, sebenarnya ia sangat mendidik dan mendisiplinkan diri kita semua. JOM kita membuat kebaikan atau dengan ayat mudahnya, kita melatih diri dengan perkara kebaikan dengan menambah amalan ibadah seperti berpuasa sunat, bertahajjud dan amala-amalan sunat yang lain. Kira bulan Rejab ni as a Pre-Ramdhan la.

Pra-Ramadhan ini akan dapat membantu diri kita agar benar-benar bersedia dalam mengharungi sebulan mendatang dalam bulan yang ALLAH buat untuk hambanya beramal soleh. Analoginya macam kita semua nak duduki SPM la. Kita pasti akan duduki trial dulu. Daripada result trial kita akan tahu damana kelemahan subject tertentu dan kita baiki untuk dapat markah yang lebih tinggi. Jadi Pra-Ramdhan pun begitulah. Kita melatih dan meperbaiki diri agar dapat menjalankan tanggungjawag nanti dengan lebih sempurna. 

Jom aku kongsi dengan korang semua.



REJAB bulan menabur benih. 
SYAABAN bulan menyiram tanaman. 
RAMADAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya. 
SYAABAN menyucikan hatinya. 
RAMADAN menyucikan rohnya

REJAB bulan taubat. 
SYAABAN bulan muhibbah. 
RAMADAN dilimpahi pahala amalan.

1. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

2.Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti.

3. Sesiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.
4. Setiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali. Bulan Rejab bulan Allah. 

5. Bersedekah pada bulan Rejab, dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah.

6. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad. Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka!

7. Barangsiapa meminta ampun (beristighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

8 Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya: ‘Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggianKu dan kebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu di bawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antara kau’.(dari kitab Raudatul Ifkar)

9. Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.
RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL


-khai. M-


 

Wednesday, May 25, 2011

TINGGALKAN SOLAT. JIKA ANDA ADA IMAN.BACALAH.

25 May 2011
22 Jamadil Akhir 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Soutul Mujahid merupakan graduan Politeknik Premier Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah dalam bidang Diploma Kejuruteraan Elektronik Perubatan. Penulis juga merupakan pengarang bagi blog www.soutulmujahid.blogspot.com
By: Soutul Mujahid

Sekiranya kalian haus semasa hayat kalian, kalian boleh meminum rezeki Allah yang enak-enak. Sirap bandung, kopi, sirap... Semuanya kalian boleh teguk untuk menghilangkan dahaga. Tetapi, air manakah yang bisa menjadi asbab untuk menghilangkan dahagamu ketika kalian menghadapi sakaratul maut?

Wahai Golongan yang Meninggalkan Solat!
Sungguh cergas kalian berlari ke sini-sana mengejar bola di tengah dan tepi padang. Berapa gelen peluh yang kalian keluarkan untuk tujuan itu? Tidak malukah kalian, kalian mampu berlari ke sini-sana, tetapi tidak mampu untuk menunaikan kewajipan solat yang tidak perlu mengeluarkan bergelen-gelen peluh.

Wahai Golongan yang Meninggalkan Solat!
Kalian berasa lapar sekiranya tidak bersarapan, tidak menjamah makanan tengah hari, dan tidak menjamah santapan malam. Tetapi, tidakkah kalian pelik, jiwa kalian kosong daripada santapan rohani, tetapi kalian tidak sedikitpun berasa lapar.

Wahai Golongan yang Meninggalkan Solat!
Sedarlah, golongan yang mendirikan solat 5 waktu ditambah dengan amalan-amalan sunat pun tidak dijamin syurga, inikan pula kalian yang meninggalkan kewajipan yang merupakan dosa besar! Tidakkah kalian tahu, tiada pilihan ketiga selepas syurga dan neraka?

Wahai Golongan yang Meninggalkan Solat!
Kalian sanggup berjam-jam menghadap facebook, blog, dan youtube, tapi kalian tidak sanggup untuk meluangkan hanya sedikit masa untuk berdamping dengan Pencipta kalian. Tidakkah kalian berasa malu?

Wahai Golongan yang Meninggalkan Solat!
Setiap saat Allah SWT mengurniakan nikmat yang tidak terhitung, tidak malukah kita sewenang-wenangnya mengkhianati Pemberi nikmat itu? Adakah terlalu payah untuk memanjatkan kesyukuran dengan bersolat?

Wahai Golongan yang Meninggalkan Solat!
Ingatlah, Nabi Muhammad SeAW bersyukur dengan menunaikan solat sehingga kakinya pecah-pecah. Itu Nabi SAW yang telah dijanjikan syurga dan sangat dekat dengan Allah! Bagaimana dengan kita yang rendah dan hina ini? Masih mahu meninggalkan solat?

Jika mata batinmu tidak mampu menangkap dan mencermati secara adil terhadap kemuliaan dan kesempurnaan Allah Maha Pencipta dan tidak mampu mencintai-Nya dengan kecintaan yang hebat, maka janganlah kamu tidak mencintai pemberi nikmat yang berbuat baik kepadamu. Jangan sekali-kali lebih rendah daripada seekor anjing, sebab anjing itu mencintai tuannya yang selalu berbuat baik kepadanya. [Imam al-Ghazali]


-khai. M-
 

Sebulan di TW

25 May 2011
22 Jamadil Akhir 1432 H


Assalamualaikum w.b.t

Sebulan.

Pejam celik sudah sebulan aku bertukar ke new company. 

Banyak juga yang aku belajar disini. Dulu buat ball valve, sekarang belajar pula pasal safety valve.

Best di sini sebab banyak training yang di providekan. Pilih sahaja apa training yang aku nak pergi.

Boss,

Erm, aku pun jarang-jarang jumpa boss. Boss memang bz bangat. Apa pun aku decide sendiri. Tapi buat masa sekarang aku selaju berbincang dengan senior-senior di sini. 

Oraitlah. Itu sahaja nak bagi tahu. Chowww..


-khai. M-

Sunday, May 22, 2011

La la la la ....

22 May 2011
19 Jamadil Akhir 1432 H

Assalamualaikum w.b.t

Kononnya macam under construction la kan. Tapi sebenarnya sebab tengah rajin-rajin nk update sikit-sikit. Mata tiba-tiba je mengantuk. Lalu dengan mudah nya aku pun letak ka under construction. 

Terima kasih la anep budak sengal yang rajin datang sini walaupun aku tulis under construction. 

Hari ni aku berjaya update sikit heading laman ni. Tak la nampak entah apa-apa kan. 

Rajin pula kan. Tapi homework belum siap ni. Erm....macam zaman study pulak. Weekend pun ada homework. Tapi tak pe lah. Pengalaman mengajar erti kehidupan. 

Jam pun dah sebelas ++, mata pun stim semacam ni. Bantal atas katil tu dah macam memanggil-manggil, mintak bermanja dengan aku ni. 

Orait. chaw chin chaw.

-khai. M-

Sunday, May 8, 2011

BERTUKAR


5 Jamadil Akhir 1423 H
550pm




Assalamualaikum w.b.t
Ahad ku tidak ketat sangat minggu ini. Jadi aku ringan-ringankan tangan untuk update laman kesayangan aku ini. 


Entry kali ini masih berkisar tentang kehidupan ku kebelakangan ini. Bukan mudah untuk aku coretkan sesuatu di sini jika ikut kan mata aku yang asyik kuyu sahaja sejak akhir-akhir ini. Entah apa yang aku mengantuk sangat.

Baiklah. Kali ini aku dengan rasminya mengumumkan di laman ini yang aku telah dengan izinhNYA selamat bertukar. Bertukar? Tukar apa?

Selamat bertukat tempat kerja. 

MIR Valve Sdn. Bhd.

Setinggi penghargaan aku ucapkan kepada my Boss, Philip Wong. Banyak sangat tolong meng'build up' my career. Dengan kepercayaan yang diberikan, akhirnya aku dapat menjiwai segala gerak kerja as Technical Costing Engineer. 

Bukan mudah untuk aku menyaluti kepada otak ini berkenaan dengan pelbagai material yang ada di atas muka bumi ALLAH ni. Daripada basic material as Carbon Steel until Duplex SS dan lain-lain. Daripada forging material aku mengenali casting material. Daripada yield strength aku dapat tahu kelebihan setiapa material yang digunakan.

Ada juga entry-entry sebelum ini yang aku bercerita mengenai ball valve kan. Semua nya kerana pembacaan demi pembacaan yang aku buat selama aku di posisi TC Eng. 
Jika sebelum ini aku hanya tahu ASME B16.34 itu hanya surface sahaja, kini aku tahu pentingnya standard ASME B16.34 dalam dunia material. 
Sebelum ini aku tidak pernah dengar mengenai API 6D, kini aku sudah tahu bukan sahaja API 6D, tapi aku juga mengetahui berkenaan API6D SS dan API 6A. 

Banyak standard yang aku pelajari sepanjang aku di MIR. Terima kasih kepada Chuah KL and Siti Aishah. 
Banyak rupanya yang aku pelajari sepanjang di MIR. Tapi jodoh kami tak panjang, cuma sepuluh bulan sahaja aku bersama Engineering Department. Namun sepanjang disana, element kekeluargaan yang terbina menyebabkan aku senang untuk disamaping mereka.


Transwater API Sdn. Bhd.
Kini aku sudah bertukar syarikat. Masih lagi dalam dunia Valve. Jika di MIR aku bergelumang dengan ball valve. Kali ini aku bergelumang pula dengan Pressure Safety Valve and Pressure Relief Valve. 

Bermula semula episod pembacaan aku dengan standard yang dipakai. Contohnya API 520, API 526 and API 527. Jadi aku tidak lah boleh berceloteh panjang sangat kerana aku masih mencari rentak untuk memulakan dunia baharu. 

Di TW aku diletakan di Valve Division-Project.

Chhoooowww.

-khai. M-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...